Gena Foxp3 poate actiona asupra bolilor autoimune

Caracterul genetic al celulelor sistemului imunitar a fost descoperit de cercetători, oferind indicii despre boli ca artrita reumatoidă.

Cercetători de la două centre din Statele Unite au scanat genomul celulelor T – o parte vitală a sistemului de apărare al organismului. Aceştia au descoperit legătura cu gene despre care se crede că au un rol important în cazul bolilor în care sistemul imunitar atacă părţi ale propriului organism din greşeală.

Sistemele organismului care detectează infecţii produse de bacterii sau virusuri sunt foarte complexe şi neînţelese pe deplin. Medicii nu ştiu exact care sunt problemele în cazul bolilor autoimune, cum este, de exemplu, scleroza multiplă şi, din acest motiv, nu pot face medicamente care să vindece astfel de boli.

În Statele Unite şi Marea Britanie, în cadrul unor proiecte de amploare, se caută diferenţele genetice ale persoanelor care suferă de astfel de boli faţă de persoanele sănătoase. O ultimă cercetare în acest sens a propus o abordare diferită, punând accent pe celulele care joacă un rol important în apărarea imunitară.

Celulele T sunt un tip de celule albe (leucocite) din sânge care migrează spre locurile din organism unde apare o infecţie cauzată de un corp străin şi îl atacă pe acesta din urmă pentru a restabili echilibrul intern al organismului. Un alt tip de celule T au rolul de a se asigura că acest atac nu afectează şi celulele sănătoase din zona respectivă. Dacă acestea nu îşi îndeplinesc rolul exact, atunci celelalte celule T pot distruge celulele sănătoase de care organismul are nevoie.

Cercetătorii au descoperit că o genă pe care au denumit-o Foxp3 este importantă în controlarea celulelor T reglatorii. Un grup de aproximativ 30 de gene din celule sunt influenţate de Foxp3, aşadar cercetătorii sunt pe cale de a descoperi metode prin care să acţioneze asupra bolilor autoimune, cum sunt: scleroza multiplă, diabetul tip I insulinodependent, lupus, artrita reumatoidă, etc.

Descoperirea diferenţelor genetice dintre persoanele sănătoase şi cele cu diferite boli autoimune se crede că este calea spre rezolvarea acestor probleme medicale.

020607

http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/gena-foxp3-poate-actiona-asupra-bolilor-autoimune_2554

imunitatea specifica si nespecifica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s