Legătura dintre colesterol şi boala Alzheimer

O româncă cercetătoare în Finlanda stabileşte legătura dintre colesterol şi demenţă

In: boli metabolice| neurologie

13 Aug 2009

Dr. Alina Solomon de la Universitatea din Kuopio (Finlanda) a condus studiul ce stabileşte legătura dintre nivelurile crescute de colesterol (>200 mg/dl) la vârste medii şi riscul de a avea boala Alzheimer şi demenţă vasculară la vârste înaintate.

Iată ce declară Dr. Alina Solomon:

„Şi doctorii dar şi pacienţii trebuie să ştie că nivelurile crescute de colesterol cresc riscul nu numai pentru boli cardiovasculare dar şi pentru demenţă. Cea mai importantă descoperire e faptul că şi creşteri moderate ale nivelului colesterolului cresc acest risc. Aceste descoperiri susţin alte studii conform cărora boala Alzheimer şi demenţa vasculară au multe în comun, iar factorii de risc, simptomele şi neuropatologia acestora se suprapun într-un anumit grad. Factorii vasculari pot fi asociaţi de asemenea cu boala Alzheimer nu doar cu formele vasculare ale demenţei”

Studiul a fost rezultatul colaborării cu Rachel Whitmer de la centrul Kaiser Permanente din California. Aproape 10.000 de pacienti (9844), care au fost examinaţi medical în detaliu între anii 1964 şi 1973, pe când aveau vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, au fost încluşi în studiu. În 1994, 469 dintre aceştia aveau boala Alzheimer şi 127 demenţă vasculară. Datele au fost ajustate la vârstă, educaţie, sex, rasă/etnie, diabet, hipertensiune, indice de masă corporal şi accident vascular cerebral la vârstă înaintată. Nivelurile de colesterol mai mici de 200 mg/dl au fost folosite ca şi punct de referinţă.

Analiza prezintă un hazard ratio pentru boala Alzheimer de 1,23 pentru o valoare a colesterolului la limită (200-239 mg/dl) la vârste medii iar pentru valori ridicate (> 240 mg/dl) 1,58. Analiza quartilelor prezintă un hazard ratio de 1,31 pentru valori ale colesterolului între 221 şi 238 mg/dl  şi 1,58 pentru valori între 249 şi 500 mg/dl. Hazard ratio pentru demenţa vasculară cu valoarea colesterolului la limită este de 1,50 iar la valori ridicate este de 1,23.

Aceste rezultate nu sunt chiar aşa de surprinzătoare, alte studii sugerând o legătură între colesterolul ridicat şi riscul demenţei. Totuşi, acest studiu este cel mai mare de până acum, include o populaţie heterogenă şi urmăreşte demenţa vasculară precum şi boala Alzheimer.

Dr. Alina Solomon a mai adăugat:

„Rezultatele noastre au rămas semnificative după ce am luat în calcul câţiva factori şi boli cu legături vasculare, deci alte mecanisme ar putea fi implicate de asemenea. Creierul este cel mai bogat organ în colesterol din corp, dar comparat cu cel din sânge se ştiu mult mai puţine despre colesterolul din creier, precum şi interacţiunea dintre cele două rezervoare de colesterol.”

O concluzie generală a acestui studiu ar fi că ceea ce face rău inimii, face rău şi creierului, factorii de risc pentru boala coronariană sunt aceiaşi şi pentru demenţă şi accident vascular cerebral.

Studiul original datează din aprilie 2008 şi a fost prezentat cu ocazia întâlnirii anuale din 2008 a American Academy of Neurology când Dr. Alina Solomon a acordat şi un interviu pentru Elesevier Global Medical News.

Importanţa studiului este asigurată de publicarea în ediţia lunii august a revistei Dementia and Geriatric Cognitive Disorder.

Carte de vizită:

Alina Solomon a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină si Farmacie “Carol Davila” Bucureşti. În perioada studenţiei şi-a început activitatea de cercetare în cadrul laboratorului de neuroştiinte al aceleiaşi universităţi (actualul Centru de Excelenţã în Neuroştiinte),  colaborând şi cu Societatea Română Alzheimer.  După terminarea facultăţii,  în 2004,  şi-a continuat studiile la Institutul Karolinska din Stockholm,  Suedia. Din 2006 este doctorand la Universitatea din Kuopio,  Finlanda,  lucrarea de doctorat având ca temă relaţia dintre colesterol şi tulburările cognitive la vârstnici.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s