Hemoglobina glicozilata (HbA1c)


Hemoglobina glicozilata (HbA1c) indica eficacitatea tratamentului pe durata lunga la persoanele cu diabet. Dar ce este hemoglobina glicozilata? In ciclul de 120 de zile cat traiesc globulele rosii, moleculele de glucoza se leaga de hemoglobina formand hemoglobina glicozilata. La persoanele cu diabet prost controlat se observa cresteri ale acestei hemoglobine glicozilate.

Glycohemoglobin Molecule

 

 Hemoglobina glicozilata este un indicator al hiperglicemiei cronice. De aceaste proteine se pot lega molecule de glucoza atat la persoane cu diabet, cat si fara diabet. Aceasta legare a glucozei de hemoglobina se numeste glicozilare (o reacţie chimică ce produce îmbătrânirea). Acest  proces→ lent si continuu, este pe toata durata de viata a Eritrocitelor. Initial procesul este reversibil apoi ireversibil. Intai se formeaza produsi timpurii de glicare, care apoi devin produsi avansati de glicozilare (AGE).

 Baza Schiff si aductul Amadori sunt numite “produsii timpurii de glicare”. Reactia fiind reversibila, acestia se pot disocia de pe proteine atunci cind nivelul glucozei se normalizeaza deci nu se acumuleaza indefinit nici chiar pe proteinele cu viata lunga cum ar fi colagenul.

In timp, (citeva luni) bazele Schiff si aductii Amadorii pot suferi ciclizari, rearanjari si ruperi oxidative, reactionind cu alte grupari –NH2 de pe proteine formind produsi finali de glicare avansata AGEs (Advenced Glycation End-products).

 Hemoglobina este o proteina care se gaseste in celulele rosii ale sangelui si ele au functia de a duce oxigenul  din plamaini in toate celulele din corp.

La persoanele cu diabet, hiperglicemia duce la fortarea unor cai metabolice anormale, cum ar fi glicozilarea proteinelor, activarea caii poliol, cresterea producerii de radicali activi (stress oxidativ), scaderea capacitatii antioxidante.

Cat de importate sunt ultimele 3-4 sapt., inainte de test de hemoglob. gl.. Este important sa stim ca aceste sapt. inainte de test sunt responsabile pentru 50% din rezultat. Aceasta se intampla deoarece celulele rosii tinere sunt predominante, iar celulele sunt intr-o continua nastere si indepartare. Acest fenomen ar putea explica unele rezultate neasteptate in testarea HbA1c.

Fructozamina (produs stabil al glicozilarii proteinelor serice) si Glicozilarea albuminelor plasmatice → metode alternative de apreciere a echilibrului metabolic, permit aprecierea controlului glicemic pe termen scurt 7-14 zile.

 Interpretarea rezultatelor Hemoglobina glicozilata (HbA1c)  este oarecum dificila pentru ca:

1.         rezultatele laboratoarelor pot sa difere in functie de tehnica analitica pe care o folosesc

2.         variatiile biologice dintre indivizi pot fi si de 1 % ( ex-la doi indivizi cu acelasi nivel mediu de glucoza in sange se pot intalni valori ale hemoglobinei glicozilate ce difera cu pana la 1 %)

 Un nivel de hemoglobina glicozilata se poate intalni in toate afectiunile care produc moartea hematiilor imature.

Cresteri se mai pot intalni si in bolile cu deficit de folate sau vitamina B 12.

Published by

at

Pentru antreprenorii competitivi, care vor să facă mai mult pentru performanța afacerii lor, AsistAVA oferă soluții și servicii de suport ce cresc eficiența business-ului.