Dieta anti-aging

Posted on August 30, 2009

0


 Ce este fenomenul de imbatranire?

 Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a celor legate de imbatranire.

Adoptarea unui stil de viata sanatos ce cuprinde efectuarea de exercitii fizice regulate, odihna suficienta, evitarea fumatului si o dieta bogata in alimente si lichide sanatoase poate fi cea mai buna modalitate de a lupta impotriva imbatranirii.

Adoptarea unei diete sanatoase reprezinta punctul cheie pentru intarzierea aparitiei imbatranirii si a bolilor asociate acesteia; cu cat acest lucru se realizeaza mai precoce, cu atat rezultatele sunt mai evidente, afirma Susan Moores, reprezentant al Asociatiei Americane de Dietetica.

Antioxidantii si inflamatia

 Anumite alimente si bauturi contin niste substante denumite fitonutrienti, substante capabile sa incetineasca procesul de imbatranire. Fitonutrientii, facand parte din familia antioxidantilor, neutralizeaza radicalii liberi-molecule de oxigen ce joaca un important rol in declansarea bolilor ca osteoporoza, cancerul, bolile de inima si boala Alzheimer. Pe masura inaintarii in varsta, devenim mult mai susceptibili la efectele pe termen lung ale stresului oxidativ (o situatie in care organismul are exces de radicali liberi) si ale inflamatiei de la nivel celular. Teoria sustine ideea ca antioxidantii si alti compusi asemanatori, au rolul de a contracara efectele radicalilor liberi si astfel se incetineste procesul de imbatranire. In afara de antioxidanti, exista o serie de compusi ce pot influenta procesul de imbatranire. Ei pot fi clasificati in functie de efectul asupra inflamatiei de la nivel celular, afirma expertii.

Toate alimentele se clasifica in trei categorii: proinflamatorii, neutre si antiinflamatorii, afirma dermatologul Nicholas Perricone. Perricone este de parere ca se poate incetini procesul de imbatranire la nivel celular prin consumul de alimente antiinflamatorii si bogate in substante antioxidante.

Modificarile care apar prin avansarea in varsta pot fi incetinite prin consumul de alimente si bauturi bogate intr-o serie de compusi, incluzand antioxidanti, si care au rol antiinflamator, ca pestele de apa rece, fructe si legume intens colorate. Pe de alta parte, alimentele considerate proinflamatorii, pot accelera procesul de imbatranire, afirma Perricone.

Daca consumam cantitati importante de alimente ce contin acizi grasi saturati sau semisaturati, zahar si amidon, se produce cresterea nivelului de insulina, cu aparitia unei reactii inflamatorii ce accelereaza procesul de imbatranire, afirma Perricone. Perricone afirma ca desi beneficiile unei diete sanatoase sunt multiple, acesta nu este singurul factor care influenteaza procesul de imbatranire.

Stresul, hormonii, expunerea la radiatiile solare si sistemul imunitar deprimat, toate acestea contribuie la aparitia procesului de imbatranire. Cu toate acestea, alegerile inteligente legate de stilul de viata sunt in puterea noastra, si fac parte dintre cele mai benefice lucruri pe care le putem face pentru a preveni imbatranirea si aparitia bolilor cronice.

Alimentatia pentru o imbatranire sanatoasaSus Pentru obtinerea beneficiilor maxime, trebuie sa consumam o gama variata de alimente. Se cunoaste efectul antiinflamator si antioxidant al alimentelor, insa se presupune ca mai exista si alte efecte impotriva radicalilor liberi, efecte ce promoveaza starea de sanatate si previn aparitia bolilor”, afirma Moores. Moores ne sugereaza includerea alimentelor si bauturilor sanatoase in planul de alimentatie sanatoasa pentru prevenirea aparitiei bolilor si incetinirea procesului de imbatranire:

Peste

Conform ghidurilor Asociatiei Americane Cardiace, se recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana, este recomandat mai ales pestele mai gras care este bogat in acizi grasi omega-3. Acesta este un aliment antiinflamator puternic cu o multitudine de efecte benefice.

Fructe si legume

Fructele si legumele sunt foarte bogate in antioxidanti; sunt recomandate cele intens colorate si se vor consuma cel putin 5 portii pe zi pentru beneficii maxime.

Cereale

Cerealele integrale furnizeaza fibre solubile care ajuta la scaderea nivelului sanguin de colesterol, contin de asemenea fitonutrienti in cantitati comparabile cu cele din fructe si legume. Se vor consuma cel putin 3 portii pe zi.

Legume

Legumele contin nutrienti benefici, similari cu cei continuti in fructe si verdeturi si contin foarte putine calorii. Se pot adauga la meniurilor de 3-4 ori pe saptamana. Iaurt Iaurtul contine toate beneficiile produselor lactate, in plus contin produsi biologici care ajuta la dezvoltarea bacteriilor intestinale. Se recomanda consumul de iaurt ce contine culturi active, cel putin o portie zilnic. Nuci si alune Nucile sau alunele sunt o sursa importanta de vitamine din grupul B, benefice pentru inima sau creier. Grasimile continute in acestea intra in structura colagenului si elastinei cutanate, ajutand la mentinerea structurii si rezistentei pielii. Se recomanda consumul acestora in cantitati mici deoarece contin foarte multe calorii.

Apa

Apa este esentiala pentru mentinerea hidratarii pielii, muschilor, circulatiei si a tuturor organelor organismului. Se recomanda consumul a 3-4 pahare de apa pura in combinatie cu alte lichide si alimente bogate in apa.

 Alimente antiinflamatorii

Perricone ne sugereaza 10 super-alimente, cu o intensa activitate antiinflamatorie: 1. Fructele acai 2. Vegetale din genul Allium: usturoi, ceapa, praz, ceapa verde, arpagic si hasma 3. Orzul 4. Alimente verzi, ca graul incoltit 5. Hrisca, atat seminte cat si cereale 6. Fasole si linte 7. Ardei iuti 8. Nuci/alune si seminte 9. Germeni de cereale 10. Iaurt sau kefir.

Sursa: sfatul medicului

Posted in: dieta, Uncategorized