Zaharul va poate îmbătrâni creierul

Posted on August 17, 2009


Mai exista un risc surprinzator legat de glicemia ridicata, de care majoritatea oamenilor nu este constienta si care are implicatii foarte serioase pentru bolile cerebrale degenerative, inclusiv Alzheimer. Nivelurile ridicate ale glucozei pot determina imbatranirea mai rapida a intregului organism, un gand departe de a fi imbucurator.

Pe scurt, valorile mari ale glicemiei, ca si consumarea unor cantitati mari de zahar, va pot vatama creierul, accelerand procesul de imbatranire prin reactiile chimice din celule.

Renumitul specialist Anthony Cerami de la Institutul Picower pentru Cercetari Medicale din Manhas-set, New York, a explicat ca glucoza din sange reactioneaza cu proteinele creand aberantele asa-numite glicoproteine ori proteine incrucisate\” ‘ un fel de resturi celulare care se acumuleaza in celule, dereglandu-le mecanismele.

Aceste proteine deteriorate de zahar den galben-cafenii; ele suni numite produsi finali de glicozilare avansata (AGE)* si accelereaza imbatranirea. Ele provoaca ingalbenirea\” oaselor, rigidizarea articulatiilor, intarirea si obturarea vaselor de sange si functionarea defectuoasa a organelor, inclusiv a creierului.

Procesul, spune dr. Cerami, seamana cu ceea ce se intampla cu un pui pus la cupior. Pielea ii devine cafenie si crocanta. Trecem si noi prin acest proces, datorita temperaturii corpului, pe masura ce imbatranim.

In esenta, ne coacem foarte incet pe durata vietii”, spune el. In celulele nervoase, acest proces de coacere nu arata prea bine.\’ Acesti produsi finali de glicozilare avansata sunt la fel de periculosi pentru creier ca si radicalii liberi. De fapt, produsii isi duc la indeplinire distrugerea generand radicalii liberi.

Cercetatorii care incearca sa descopere misterul imbatranirii umane stiu despre acesti produsi finali de glicozilare avansata de ceva vreme si cred ca vinovate pentru acestia sunt nivelurile de glucoza care circula in sange ‘ cu cat glicemia este mai mare, cu atat creste cantitatea acestora.

Proteinele deteriorate de zahar sunt foarte numeroase in sangele diabeticilor, de exemplu. intr-adevar, cercetatorii germani afirma ca produsii finali de glicozilare avansata reprezinta prima etapa catre afectiunea diabetica numita neuropatie.

Ei considera de asemenea ca acest proces de glicozilare “este vinovat de distrugerea celulelor cerebrale, care conduce la instalarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, si posibil, la pierderea memoriei legata de inaintarea in varsta.

Un eminent cercetator, Siegfried Hoyer de la Universitatea din Heildelberg, sugereaza ca unele forme de Alzheimer sunt legate de anormalitati in felul in care creierul meolizeaza glucoza, din care rezulta cantitati excesive de produsi finali de glicozilare avansata ce distrug nervii, radicalii liberi si formarea de gheme neurofibrilare care ucid celulele cerebrale.

http://www.medicultau.com