Celule stem

Exista doua tipuri de celule stem:

celulele stem embrionare si celulele stem adulte. Celulele stem cells embrionare provin din embrioni — celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.
La adulti, celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra ptr regenerarea celulelor distruse de boli din organism. Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere dar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulel stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi (tumori). De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas. Aceasta capacitate este cunoscuta ca plasticitate sau transdiferentiere.
(In the Novocell experiment, 7 of the 105 mice with the implants developed a sort of tumor called teratomas. Baetge said Novocell could probably have reduced or eliminated the teratomas if it had purified the cells before implanting them.) (http://www.iht.com/articles/2008/02/21/healthscience/diabetes.php
)

http://216.109.125.130/search/cache?ei=UTF-8&p=celulele+hepatice&y=Search&fr=…

Cercetatorii ar dori sa poata dezvolta un anumit tip de celule , doar cele necesare unui transplant pentru a putea inlocui tesutul bolnav. Din pacate cercetatorii nu stiu inca sa poate face ca celule stem sa se diferentieze intr-un anumit tesut sau celula si sa controleze aceasta diferentiere din momentul transplanului.

Daca luam in considerare diabetul…. Pentru a-i trata pe diabetici, cerceatorii trebuie nu numai sa obtina celule ce produc insulina, dar si sa determine cum aceste celule vor crea insulina necesara in organism.

Mai sunt si alte obstacole in utiliarea celuleor stem ca tratament. Exista problema respingerii, in cazul in care celule sunt provenite de la un embrion donat, sistemul imunitar al organismului primitor poate respinge transplantul. Folosirea celulelor stem adulte ar putea rezolva aceasta problema, numai ca celule stem adulte sunt mai putin ‘flexibile’ decat celule stem ebrionare si sunt mult mai greu de manipulat in laborator.

Celule stem recoltate de la nou-nascuti sunt depozitate in Slovacia

Medicii de la Maternitatea Cuza Voda recolteaza sange din cordonul ombilical, imediat dupa nasterea naturala sau prin cezariana a nou-nascutului, dupa care acesta este transportat si depozitat la Banca Europeana de Tesuturi de la Bratislava – Slovacia si, celulele sunt mentinute in viata zeci de ani ● Pana nu demult acest sange era considerat deseu si se aruncat o data cu placenta

Costul transportului si analizei celulelor stem prelevate se ridica la aproape 1000 de Euro, bani care sunt suportati de familia copilului. Plata se poate face integral sau in rate si numai dupa ce proba de sange din cordonul ombilical este testata in Slovacia ca este valabila din punctul de vedere a continutului in celule stem si este compatibila din punct de vedere bacteriologic”, a spus directorul de cercetare de la Maternitatea Cuza Voda.

http://www.ziuaiasi.ro/articol.html?id=9341

LEACUL „NEMURIRII“ recoltat „la secret“ în Neamt
• la Roman au fost recoltate, în premiera, celule „stem“ din cordonul ombilical al unui nou-nascut • cu ajutorul acestora, ulterior, adultul poate fi vindecat de la leucemie si diverse cancere la boli congenitale • invocînd absenta purtatorului de cuvînt, managerul spitalului nu a dorit mediatizarea cazului •
http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20070712&pagina=1&articol=13100

Celule stem recoltate la Ploiesti

Zece prahovence si-au trimis celule stem la bancile de celule din strainatate.

Celule prelevate de la nou nascuti

Ultima noutate in materie de progrese in medicina este aplicata de curand si in Prahova. La Spitalul de Obstetrica Ginecologie din Ploiesti au inceput sa fie prelevate celule stem. Medicii spun ca, in viitor, tratamentul cu aceste celule va putea vindeca boli grave, considerate incurabile in momentul de fata. “Au inceput mamicile sa se intereseze de celulele stem. Deja au fost prelevate astfel de celule de la 10 nou-nascuti, mai exact din cordonul ombilical. Avem contracte cu doua firme care vin cu niste containere speciale si le depoziteaza intr-o banca de celule din strainatate”, ne-a declarat doctorul Calin Boeru, directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti.

In Romania, o echipa coordonata de catre profesorul doctor Irinel Popescu, a realizat, in 16 noiembrie 2005, la Institutul Clinic Fundeni, primul transplant de celule stem pentru o afectiune hepatica.

Operatiunea care salveaza viata copiilor / Tot mai multe mame recolteaza celule stem

La Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti, din ce in ce mai multe mame solicita medicilor sa recolteze celule stem din ombilicul noului nascut, pentru a le conserva si pastra. Chiar daca pastrarea acestor celule presupune costuri mari si nu poate fi asigurata decat de anumite firme, specialistii sunt de parere ca beneficiile procedurii sunt numeroase.

Merita efortul

In cazul in care noul-nascut se imbolnaveste ulterior de anumite afectiuni, aceste celule ii pot salva. „De doi ani se recolteaza celule stem la noi, iar numarul pacientelor care solicita aceasta procedura este in crestere. Medicii Maternitatii spun ca este cel putin o astfel de solicitare pe saptamana”, ne-a declarat managerul unitatii spitalicesti, dr. Calin Boeru. Recoltarea acestor celule la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti este gratuita, iar pentru a le pastra, solicitantul trebuie sa apeleze la serviciile unei societati specializate. „Din cate stiu eu nu exista banci de celule stem in tara, ci numai in afara ei. Aceste societati incheie contracte direct cu solicitantii, care platesc serviciile de conservare si pastrare, mai ales ca ei trebuie sa indeplineasca anumite formalitati legale si sa aiba recipienti speciali. Momentan nu exista niciun contract incheiat de noi cu aceste firme”, a completat dr. Boeru. Specialistii sunt insa de parere ca acest efort este mic in comparatie cu beneficiile foarte mari ale acestei proceduri. „Recoltarea celulelor este esentiala in anumite cazuri, cand un copil se imbolnaveste si are nevoie de ele. Sunt niste beneficii extraordinare, cu toate ca, valoarea costurilor pentru conservarea lor este de zeci de euro”, este de parere purtatorul de cuvant la Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Prahova, Catalin Tudorache.

http://www.monitoruldeprahova.ro/

Prelevarea de celule stem de la nou născut este din ce în ce mai utilizată

La Clinica de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias, în zece luni au fost prelevate celule stem de la aproximativ 1.000 de nou născuţi, a declarat pentru Rompres prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful clinicii. Specialistul a subliniat că din ce în ce mai mulţi părinţi doresc acest lucru. Costul unei astfel de prelevări este de aproximativ 1.000 de euro, costisitoare fiind nu atât prelevarea în sine, cât stocarea şi depozitarea într-o bancă specializată.

http://www.postamedicala.ro/content/view/4322/48/

Epigenetic
a si viitorul celulelor stem

Cercetatorii au identificat un tip de celula sensibila la glucoza si care cu ajutorul ingineriei genetice ar putea fi determinata sa produca insulina. O buna candidata pentru aceasta functiune este celula K prezenta in partea superioara a intestinului subtire si care deja produce hormonul GIP ca raspuns la prezenta glucozei din intestin. Daca celulele K pot fi modificate genetic pentru a produce ele insele insulina, aceasta ar reprezenta un mare pas in descoperirea unui tratament eficace al diabetului.
Cercetatorii din toata lumea cauta noi surse de celule stem. Tipul de celule stem care se gaseste in maduva spinarii la adulti pare sa fie una dintre posibilitati.

Primul transplant de celule stem recoltate din sange ombilical
De curind, in Portugalia medicii au realizat primul transplant de celule stem recoltate din cordonul ombilical de la o alta persoana. Operatia a fost efectuata asupra unui sugar de 14 saptamani, ai carui parinti conservasera intr-o banca privata sangele ombilical al unui frate mai mare.
Institutul Portughez de Oncologie a folosit aceste celule stem pentru a trata imunodeficienta severa combinata (SCID) de care suferea copilul. Pentru a trata aceasta afectiune medicii aveau la dispozitie doua modalitati terapeutice: fie un transplant de maduva osoasa, fie transplantul de celule stem provenite din cordonul ombilical al fratelui mai mare. Diagnosticul final pus de medici indica o reducere semnificativa, aproape de absenta totala, a limfocitelor CD8 din sange, ceea ce putea duce la decesul copilului si a impus transplantul de celule stem. Specialistii portughezi au reusit astfel cu succes primul transplant de celule stem de la o alta persoana, in acest caz fratele pacientului.

http://www.pharma-business.ro/perspective/epigenetica-si-viitorul-celulelor-stem.html

DE RETINUT:
(Hipo- si hiperglicemie
Concentraţia normală de glucoză în sângele omului trebuie să se menţină între 70 şi 110 mg/dl. Dacă concentraţia este mai mică de 70 mg/dl, atunci este hipoglicemie. Dacă concentraţia se află între 110 – 180 mg/dl, atunci concentraţia se menţine în limite relativ normale, şi poate semnifica că persoana dată a consumat de curând produse bogate în glucide. Dacă însă concentraţia de glucoză este peste 180 mg/dl, atunci este un caz evident de hiperglicemie.)

(Insulina este inactivată în principal în ficat, prin două mecanisme metabolice.)

(la omul sanatos, cantitatea totala de insulina produsa in 24 h este de 40 UI. Prin definitie, 1 mg de insulina pura contine 24 UI. Secretia bazala de insulina este de aproximativ 40 micrograme/ora.)

(Degradarea insulinei: timpul de injumatatire al insulinei in circulatie este de circa 5 min. Distrugerea puntilor disulfhidrice dintre lanturile A si B duce la disparitia activitatii hipoglicemiante ale insuline. Degradarea insulinei are loc in ficat, rinichi, muschi precum si in alte tesuturi. La o trecere prin ficat, aprox. 50-60% din insulina este utilizata si inactivata datorita unor enzime, doua la numar, cunoscute sub numele de insulinaza.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s