Alimente nesanatoase

Posted on September 12, 2007

0


Alimentele nesanatoase, interzise in scoli si gradinite

Senatorii intentioneaza sa interzica comercializarea alimentelor nesanatoase in scoli, gradinite si crese. Ministerul Sanatatii urmeaza sa elaboreze o lista a alimentelor nesanatoase, a caror preparare, comercializare si distributie in unitatile de invatamant preuniversitar va fi interzisa, conform unei propuneri legislative adoptate marti de Senat.

Potrivit NewsIn, ministerul Sanatatii va intocmi si actualiza lista alimentelor nesanatoase, conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Inclusiv meniurile servite in cantinele din unitatile de invatamant vot trebui sa primeasca avizul specialistilor in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii.

Legea definese ca alimentatie sanatoasa “acel mod de alimentate dovedit stiintific a fi optim sanatatii omului. Sub denumirea de “aliment nesanatos” se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii (grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari) in detrimentul compusilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale).

Proiectul initiat de mai multi deputati PSD, PD, PNL si UDMR si sustinut inclusiv de reprezentantii minoritatilor a fost adoptat de senatori cu 46 de voturi “pentru” si o antinere. El urmeaza sa intre acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Romania nu este singura tara care ia masuri impotriva alimentelor nesanatoase destinate copiilor.

Cotidianul “The Times” scria, in editia de luni, ca premierul britanic Gordon Brown va cere Uniunii Europene sa actioneze si sa ceara producatorilor sa inlature aditivii precum tartrazina sau galben de chinolina din alimente, folosite in multe produse „apreciate” de copii.

Anuntul premierului britanic a survenit dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost dat publicitatii un studiu efectuat pe 300 de copii britanici, care a arata ca aditivii comuni (benzoatul de sodiu, combinat cu anumiti coloranti cum ar fi galben de chinolina ori rosu Ponceau) folositi in sucuri, inghetata, bomboane, produse de patiserie, snackuri sau chipsuri cauzeaza hiperactivitate copiilor.

Sursa: Hotnews

12 Sep 2007

Advertisements
Posted in: dieta, Uncategorized