Cromul

Posted on May 1, 2007

0


* lipsa cromului este asociata cu pofta de dulce
* suplimentarea cu crom a alimentatiei se spune ca reduce pofta exagerata de dulce
* profta exagerata de dulce la adolescenti este asociata cu schimbarile hormonale in organism la aceasta varsta

Cromul

Definire si functii:
Cromul este un element chimic, un mineral. El joaca un rol esential in viata si sanatatea noastra. Activitatea lui este critica: fara el insulina nu poate functiona. Insulina este un hormon foarte important, care este implicata nu numai in metabolismul glucidelor, ci si al grasimilor, proteinelor, al eliberarii de energie.

Nu influenteaza direct secretia de insulina ci efectul pe care insulina il are asupra tesuturilor. Nu se stie clar cum functioneaza, inainte de legarea insulinei de receptorii specifici, sau dupa. De aceea ajuta mai ales in cazuri de rezistenta la insulina: cand insulina prezenta in sange nu isi face efectul.

Cromul, in combinatie cu acidul nicotinic si alte substante formeaza Factorul de Toleranta la Glucoza(GTF in engleza.) care potenteaza actiunea insulinei.

In cazul diabeticilor exista atat studii care arata utilitatea suplimentarii cu crom cat si studii care infirma acest lucru.

Se pare ca cei cu deficit de crom in alimentatie sunt mai expusi la riscul de a face diabet de tip II sau de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie, gligozurie(glucoza in sange). Alte studii au arata ca suplimentarea cu crom poate scadea trigliceridele din sange, actionand asupra enzimei lipoprotein lipaza.

Descoperire
Era cunoscut inca din anii `50 rolul cromului in metabolismul glucidelor, dar abia in `70 rolul esential al cormului a fost dovedit.

Cromul si organismul
In organism cromul se gaseste in special in ficat, rinichi, splina si oase. Teste pe porci, oi, soareci si gaini au aratat ca suplimentarea cu crom duce la crestrea masei musculare si scaderea grasimii corporale. Un test efectuat in octombrie 1996 pe 154 de subiecti usor supraponderali, alesi la intamplare a aratat ca suplimentarea cu crom duce la imbunatatirea indicelui masei corporale prin cresterea masei musculare slabe. Totusi sunt si studii care au aratat ca suplimentearea cu crom nu influenteaza acumularea de masa musculara si grasime.

Cromul in alimentatie
Studiile arata ca majoritatea oamenilor nu consuma cantitatea recomandata de 50-200mcg pe zi. Putine mancaruri sunt bogate in crom: organe, carne, ciuperci, germeni de grau, broccoli, prune, branza. Se pare ca si consumul de zahar produce excretia de crom in urina.

Suplimentarea cu crom
Cromul se gaseste si ca supliment, de obicei in forma picolinat. Se mai gaseste sub forma polinicotinat, clorura, drojdie cu crom. Este inclus in multe formule de multiminerale si multivitamine. Firmele care comercializeaza suplimente cu crom pretind ca acesta poate ajuta in tratamentul diabetului si ajuta la slabire. Totusi, aceste afirmatii nu au baze stiintifice solide.

Toxicitate si potentiale riscuri
Anumite studii au aratat ca cromul picolinat intereactioneaza cu antioxidantii din organism si poate crea o forma de crom ce influenteaza ADN-ul.(Universitatea Alabama). In 1995 si 1996 s-a aratat ca in conditii de laborator cromul a afectat materialul genetic al animalelor. Au fost folosite totusi doze mari de crom, de 3000 de ori mai mari decat doza recomandata, concentratie care se poate atinge in organism prin suplimentarea zilnica timp de 5 ani cu 600mcg de crom.Se pare ca numai cromul picolinat este vinovat de aceste efecte, ele neaparand in cazul altor compusi cu crom. Persoanele cu probleme phihice sunt sfatuite sa nu foloseasca suplimente cu crom.

Utilizarea pe scara larga a cromului picolinat este un rezultat al unei abile politici de promovare si nicidecum a efectelor sale pozitive. Producatorul principal din SUA a fost obligat de Comisia Federala pentru Comert sa nu mai pretinda in reclame ca picolinatul de crom are efecte pozitive asupra masei musculare sau grasimii corporale.

Concluzii: cromul nu are efectele pozitive pe care producatorii le pretind, si poate avea efecte negative destul de grave.

Suplimentarea ar trebui facuta numai la acele persoane cu deficit de crom.

http://www.getfit.ro/cromul.php

Posted in: Uncategorized