GH (2)

Secretia de GH este reglata prin hormoni eliberatori si inhibitori: GRH si SRIF (somatostatina). GH este secretat într-o maniera pulsatila cu un nivel bazal la sau sub nivelul de detectie, peste care se suprapun pulsurile de GH legate de o ritmicitate neuronala înnascuta ce are ca efect eliberarea atât a GRH cât si a SRIF.

Majoritatea secretiei pulsatile de GH apare la aproximativ o ora de la începutul somnului si este asociata cu fazele de somn 3 si 4.

În timpul perioadei pubertare nivele comparabile cu sau mai mari decât cele de la adult sunt observate, si cresteri ale nivelului de Gh au loc mult mai frecvent. Dupa a patra decada, are loc o scadere continua si progresiva în secretia spontana de GH, si raspunsurile la stimuli eliberatori de GH de asemena scad.

Reglarea de catre neurotransmitatori a secretiei de GH a fost extensiv cercetata.

Dopamina, norepinefrina (prin receptorii a), epinefrina, serotonina, GABA, si acetilcolina au fost toate demonstrate a stimula secretia de GH.

Melatonina are atât efect stimulator cât si efect inhibitor, TRH si CRH exercita efecte inhibitorii (ambele peptide stimuleaza eliberarea SRIF), iar endorfinele-encefalinele au efecte stimulatorii , toate mediate In interiorul SNC.

Secretia de GH este afectata profund de alimente. (Consumând tot timpul o dieta bogata in proteine, nivelul GH-ului va fi mult crescut peste valoarea bazala. )

Cresterea nivelului aminoacizilor, descresterea celui al acizilor grasi liberi si hipoglicemia stimuleaza secretia de GH, pe când hiperglicemia inhiba eliberarea de GH.

In timpul exercitiilor, celula de grasime elibereaza continutul sau in sange sub forma de acizi grasi liberi. Fiecare dintre noi are un anume numar de celule de grasime care poate creste in timp, insa niciodata nu poate sa se diminueze. Se poate schimba insa marimea celulei. Celula de grasime reprezinta un depozit de stocare pentru energie. Celula se mareste sau se micsoreaza in functie de cat de umpluta este. Cand nevoile energetice ale organismului depasesc energia primita, corpul elibereaza hormoni si enzime care determina celula de grasime sa elibereze grasimea in sange sub forma de acizi grasi liberi. In timpul sedintelor de exercitii pentru a putea mentine acel ritm atat de mult timp trebuie sa se consume multa energie. Insa celula de grasime nu dispare, ci ramane acolo unde a fost dintotdeauna si poate oricand sa fie umpluta cu grasime.

(Lipsa de somn si GH)
Lipsa de somn la persoanele tinere poate reduce prematur cantitatea se GH secretata, accelerand astfel procesul acumularii de grasime. In plus, daca se asociaza si o diminuare a secretiei de testosteron, acest proces este si mai accentuat, fiind insotit si de hipotrofia masei musculare.

Creste “pofta” de carbohidrati – acest fenomen este explicat prin faptul ca privarea de somn afecteaza productia unui homon numit leptina, care este responsabil de senzatia de satietate. S-a constatat ca o reducere a nivelului de leptina atrage dupa sine o nevoie tot mai mare de a consuma alimente bogate in carbohidrati.

Secretia de GH este crescuta de exercitiu, anxietate, si stress emotional sau psihic. Multi hormoni afecteaza secretia de GH.

Administrarea estrogenilor creste responsivitatea GH, pe când deficienta sau excesul de hormoni steroidieni si tiroidieni scad responsivitatea.

La barbatii pubertari sau prepubertari, administrarea androgenilor de asemenea cresc raspunsul GH. Secretia de GH este dimorfica sexual: femeile au nivele bazale mai mari si pulsuri mai mici decât au barbatii. Aceste diferente pot, în parte, contribui la diferentierea legata de sex în modelele de crestere si în activitatea enzimatica selectata.

GH stimuleaza producerea somatomedinei C (insulin like growth factor 1 [IGF1] de catre numeroase tesuturi, si atât GH cât si IGF1 exercita efecte de feedback. IGF stimuleaza eliberarea somatostatinei, inhiba pe aceea a GH, si de asemenea inhiba secretia bazala si stimulata de GRH si eliberarea din hipofiza a GH.
GH stimuleaza secretia SRIF si inhiba expresia genei ce codifica GH, si secretia GH.

Descarcarile de somatostatina mai sunt controlate si printr-o ansa periferica a mecanismului de feed-back, care influenteaza secretia GH, unul din factorii sintetizati de ficat sub actiunea GH si care mediaza anumite efecte ale GH – somatomedina C (IGF-1) – stimuleaza eliberarea de somatostatina, concomitent cu inhibarea eliberarii de GHRH.

sursa: AICI

Arginina: Acest aminoacid este necesar pentru functionarea normala a glandei pituitare (hipofiza). Alaturi de omitina, fenilanina si alte substante cu actiune neurologica, arginina este indispensabila pentru sinteza si elaborarea hormonului de crestere a glandei pituitare.

Fiind un aminoacid, aceasta stimuleaza hormonul de crestere. Contribuie la raspunsul imun al organismului si ajuta la vindecarea ranilor. Permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism si tonifica tesutul muscular. Asigura voiciune fizica si mentala.

Surse naturale de arginina:
Nuci, floricele de porumb, dulciurile pe baza de gelatina, ciocolata, orezul brun, faina de ovaz, stafidele, semintele de susan si floare soarelui, painea integrala de grau si toate alimentele bogate in proteine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s