Alimente-medicament

Posted on April 11, 2007

0


Caisele. Sint bogate in beta-caroten, au un continut mediu de vitamina C si ceva glucoza. Caisele uscate pierd, insa, vitamina C.


Bananele. Sint bogate in magneziu care protejeaza sistemul vascular, potasiu si zaharuri usor asimilabile. Sint de asemenea o sursa de pectine.


Fasolea. Este unul dintre cele mai complexe alimente: proteine si hidrocarbonati complecsi, celuloza solubila si insolubila. De asemenea, contine substante anticanceroase.


Conopida. Cea mai buna leguma din punctul de vedere al vitaminelor C si A, al beta-carotenului si al celulozei. De asemenea contine sulforafan, o substanta despre care s-a descoperit ca blocheaza cresterea tumorilor mamare la soareci.


Pepenele verde. Un sfert de pepene contine 2 mg de beta-caroten. Institutul National de Oncologie din SUA recomanda 5,7 mg/zi pentru protectia anticancer si fata de bolile cardiace. Contine si multa vitamina C.


Morcovii. Echivalentul a 2 morcovi la 2 zile contine suficient beta-caroten pentru a reduce la jumatate riscul unei comotii la persoanele care prezinta, deja, simptomele unor boli de inima.


Ardeiul iute. Sursa de energie este capsaicina – un antioxidant cu o multime de efecte benefice; protejaza ADN-ul fata de cancerigene, este un decongestiv si un expectorant natural, previne comotiile si coboara nivelul colesterolului.


Citricele. Sursa importanta de vitamina C care ajuta organismul in lupta contra cancerului de plamini, de esofag si de stomac. Sint, de asemenea, extrem de bogate in bioflavonoide. Portocalele au cel mai ridicat continut de vitamina C, iar concentratia cea mai mare este in partea alba a cojii.


Usturoiul. Este o uzina de antioxidanti. Ajuta la scaderea nivelului colesterolului si al tensiunii. Este un antiviral si antibacterian si s-ar putea sa contina substante care sa distruga celulele canceroase. Medicina populara recomanda usturoiul, mai ales in cazuri de hipertensiune si obeziate.


Patrunjelul. Este folosit in primul rind pentru efectul sau diuretic. Poate fi utilizat sub forma de ceai, pentru eliminarea calculilor renali, in profilaxie si tratarea cistitelor. De asemenea, imbunatateste digestia si combate durerile gastrice.


Semintele de in. Sint foarte bogate in ulei, jumatate fiind ulei linolenic. Contin de asemenea fitoestrogen, care este legat de prevenirea cancerului de colon si sin.


Ananas. Carnea acestui fruct contine enzime – catalizatorii reactilor din organism. El contribuie la combaterea unor boli ca SIDA, alergii si cancer.


Mango. Bogate in carotenoide si bioflavonoide. Aceste substante ajuta plantele la captarea energiei solare. Sint antioxidanti si ajuta sistemul imunitar.


Ciupercile. Ciupercile salbatice contin beta-glucon, care actioneaza ca un vaccin pentru sistemul imunitar.


Ovazul. Reduce nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale si are sanse in combaterea cancerului de colon.


Somonul. Pe linga uleiurile omega-3, conuscute ca elemente de tratare a bolilor de inima, mai contine si aminoacizi, calciu, celuloza, fosfor si vitamina B. Stimuleaza sistemul imunitar si o enzima care regleaza sistemul nervos. De asemenea, previne anumite forme de cancer.


Soia. Proteinele din soia reduc nivelul colesterolului LDL din singe, micsorind astfel riscul bolilor de inima. Contine, de asemenea, o categorie de bioflavonoide care inhiba formele de cancer produse de estrogen si protejaza impotriva radiatiilor.


Spanacul. O portie de spanac crud este o sursa de vitamine A, C, acid folic si putin magneziu, care ajuta la controlul cancerului, reduc riscul unui atac de cord, blocheaza radicalii liberi si previn osteoporoza.


Rosiile. Acestea au cea mai strinsa relatie cu longevitatea. Rosiile sint bogate in licopena, un antioxidant chiar mai puternic decit vitamina C, care stimuleaza functiile imunitare si incetineste evolutia bolilor degenerative.


Capsunile. Ca si rosiile sint in strinsa legatura cu longevitatea si contin acid elagic, cu proprietati anticancerigene.


Ceaiul. 5 cesti de ceai echivaleaza cu jumatate din substantele pe care nutritionistii le recomanda in regimul zilnic. Este bogat in antioxidanti (polifenoli) si studiile de laborator au relevat faptul ca reduce riscul bolilor de inima, al cancerului sau al comotiilor cerebrale.


Griul incoltit. Contine 24 g de proteine la 1/2 de ceasca de griu incoltit. Este o sursa de vitamina B, calciu si magneziu. Uleiul din griu este bogat in vitamina E, care creste imunitatea si este un antioxidant care previne cataracta si ateroscleroza.

 

sursa: http://planetafitness.uv.ro/arhiva/septembrie04/alimente_articol.html

Posted in: dieta, Uncategorized