Stresul de examen afecteaza imunitatea studentilor

Cercetătorii de la Karolinska Institute din Suedia au demonstrat o legătură importantă între stresul psihic şi reacţiile inflamatorii complexe care au loc în organism, în primul rând la cei care suferă de boli alergice, cum ar fi astmul.

Pentru a înţelege cum influenţează stresul reacţia alergică, savanţii au studiat efectul unui examen greu asupra nivelul hormonilor de stres, sistemul imunitar şi funcţia pulmonară în cazul studenţilor la medicină.

Testele au fost făcute într-o perioadă a anului universitar fără examene şi apoi repetate în sesiune, înaintea unui examen greu. Au participat 22 de studenţi care au suferit de rinită alergică şi/sau astm şi 19 de studenţi sănătoşi.

Numărul limfocitelor T helper (LcTh), care joacă un rol central în sistemul imunitar uman, creşte brusc în caz de stres psihic. Acest răspuns a fost prezent la ambele grupuri de studenţi.
În acelaşi timp, cercetătorii au găsit o creştere a concentraţiilor de citokine cu un pattern caractreistic inflamaţiei alergice la studenţii cunoscuţi cu atopie, nivelul substanţelor respective rămânând normal la cei sănătoşi.

În opinia lui Mats Lekander şi Caroline Olgart Hoglund, care au condus echipa de cecretători, aceste două rezultate pot fi într-o legătură strânsă.

”Disfuncţia LcTh la persoanele care suferă de alergie este bine cunoscută”, au explicat cei doi. ”În condiţii de stres, numărul lor creşte şi în mod normal au un efect antiinflamator. Dacă acest sistem nu funcţionează bine, cum se întâmplă şi la alergici, acesta ar explica modificarea balanţei de citokine.”

sursa –

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s