Analgezicele pot provoca creşterea tensiunii arteriale

Două studii anterioare au stabilit legătura dintre administrarea de analgezice şi riscul de hipertensiune arterială la femei, dar aceasta este prima lucrare care stabileşte acelaşi lucru în cazul bărbaţilor, scrie Mediafax.

Persoanele care au luat acetaminofen – paracetamol, de şase – şapte ori pe săptămână au prezentat cu 34% mai multe riscuri de a dezvolta hipertensiune arterială faţă de cei care nu au luat nici un analgezic, iar cei care au luat regulat aspirină au prezentat cu 26% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi. Bărbaţii care au luat peste 15 comprimate analgezice non-steroidiene au manifestat o creştere a tensiunii arteriale cu 48% faţă de cei care nu au luat nici un medicament analgezic.
Analgezicele pot neutraliza mecanismul de relaxare a vaselor sangvine şi pot provoca retenţia de sodiu, doi factori care contribuie la creşterea tensiunii arteriale.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători, coordonată de profesorul John Forman, de la Brigham and Women’s Hospital şi de la şcoala de medicină din cadrul Universităţii Harvard, Boston.

sursa: AICI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s