Hiperglicemia in timpul noptii


Un lucru extrem de frustrant pentru diabetici il reprezinta cresterea nivelului glicemiei in mod neasteptat pe timpul noptii. Sa presupunem ca inainte de culcare aveti o glicemiei de 120 mg/dl. Dimineata, pe nemancate, gasiti o valoare de 200mg/dl, desi nu ati consumat nimic in timpul noptii. Care este explicatia?

Exista doua procese diferite care explica aceste valori mari: fenomenul “Dawn” (rasarit de soare) si efectul Somogyi . Ne vom ocupa pe rand de ele in continuare.

Fenomenul Dawn

� Toata lumea, fie ca sufera de diabet zaharat sau nu, prezinta semne ale acestui fenomen, care este parte naturala a ritmurilor circadiene.
�Majoritatea dintre noi nu consuma nimic in timpul somnului(o posibila exceptie o reprezinta adolescentii) si in acest timp organismul depoziteaza energie folosind toate cele trei macro-nutriente(carbohidrati, proteine , lipide).
� Forma de pastrare cea mai usoara pentru hidratii de carbon o reprezinta glicogenul, care este depozitat in ficat si muschi. Fiind de fapt o matrice complexa a glucozei, este foarte usor pentru organism sa il depoziteze si sa il foloseasca in timpul activitatilor de peste zi. Definim aici doi termeni: glicogeneza – procesul de creeare si depozitare a glicogenului si glicogenoliza – procesul prin care se glicogenul este transformat in glucoza.

� Dupa cum am spus si mai sus, un alt macronutrient disponibil pentru transformare in glucoza este reprezentat de preoteine.Una din cele mai folositoare si la indemana moduri de pastrare a proteinelor este in sange – albumina(plasma). Pe principiul”nimic nu se pierde, nimic nu se consuma, totul se transforma” parte din amino acizi, “caramizile” ce stau la baza proteinelor sunt transformati in glucoza.Aceste procese au loc in ficat si poarta denumirea de gluconeogeneza(creearea de glucoza”noua”).

� Ce legatura au cele spuse mai sus cu glicemiile mari de dimineata? Pe timpul noptii, de obicei intre orele 4am si 11am, organismul elibereaza hormoni. Acestia sunt hormonul de crestere din glanda pituitara anterioara, cortisol din cortex, glucagon din celulele pancreatice alfa, epinefrina (adrenalina). Din punct de vedere al nivelului glicemiei sunt numiti hormoni contraregulatori pentru ca actioneaza impotriva actiunii insulinei .Ei cauzeaza o crestere a rezistentei la insulina, crescand astfel glicemia. In plus, acesti hormoni declanseaza glucogeneza si gluconeogeneza, adaugand glucoza in sange, posibil pentru a pregati organismul pentru activitatile din timpul zilei dupa perioada de repaus. La persoanele sanatoase, aceste procese duc totodata la cresterea secretiei de insulina pentru a mentine stabil nivelul glicemiei.La persoanele cu diabet, aceste schimbari in metabolismul glucozei au efect profund asupra glicemiei de dimineata care are valori anormal de mari. Acesta este fenomenul “Dawn”.

� Este important sa realizati ca glicemia mare dimineata poate avea alte cauze.Poate fi rezultatul unei hipoglicemii din timpul noptii, pentru care organismul a eliberat din rezervele de glicogen – efectul Somogy, ne vom ocupa de el mai tarziu. Singura modalitate de a descoperi daca este vorba de fenomenul Dawn o reprezinta testarea glicemiei pe timpul noptii, in jurul orei 3am. Daca valorile sunt mari este vorba intr-adevar de fenomenul “rasarit de soare”.

sursa : http://www.diab.ro

Published by

at

Pentru antreprenorii competitivi, care vor să facă mai mult pentru performanța afacerii lor, AsistAVA oferă soluții și servicii de suport ce cresc eficiența business-ului.